Властите в Германия разчисти законовите пречки пред  производителите на автомобили,

...
Властите в Германия разчисти законовите пречки пред  производителите на автомобили,
Коментари Харесай

Германия подкрепи модернизацията на старите дизели

Властите в Германия разчисти законовите спънки пред  производителите на коли, за за може да бъдат осъвременени по-старите дизелови коли и по този метод да се избегне възбрана за влизането им в огромните градове. Самите автомобилни компании, както и природозащитните организации обаче са на мнение, че тези ограничения няма да дадат резултат, събощава организация Reuters, представена от Automedia.

``
реклама

В петък федералната организация за авто превоз е показала документ от 30 страници, в които се изяснява по какъв начин производителите би трябвало да приведат системите на дизеловите коли съм новите стандарти. Предстои тези ограничения да бъдат гласувани от държавното управление, с цел да може те са влязат в действие допустимо най-скоро. Документът обаче провокира много несъгласия в самата автомобилна промишленост в Германия.

Компании като групата Baumot, която създава и създава комплекти за надграждане на филтри за отработени газове, приветстват решението. Изпълнителният шеф на Baumot – Маркус Хаусер, е безапелационен, че при естествен развой на узаконяване новите системи за филтриране могат да бъдат подготвени още през 2019 година

На противоположния полюс е групата VDA, която лобира за ползите на автомобилните производители в Германия. Според нея, е по-правилно клиентите да се насочат към закупуване на нови коли, вместо да се харчат пари за осъвременени на системите за филтриране на по-стари транспортни средства.

„ Няма по какъв начин производителите да дават гаранции за коли, които са били преоборудвани с нови системи от трети страни. Ако клиентът е модифицирал колата си на друго място, тогава той и компанията, направила смяната, носят цялата отговорност при възможни вреди ”, изясни президентът на на VDA - Бернхард Матес.

Големият проблем е, че по пътищата в Германия се движат над 15 млн. дизелови коли, от които единствено 2,7 млн. дават отговор на стандарт Евро-6. Според финансови анализатори, модернизирането на системите за филтриране на отработените газове ще коства до 14,5 милиарда евро единствено за колите с Евро-5.

Самите производители са съгласни да похарчат до 3000 евро на транспортно средство, с цел да подобрят неговия програмен продукт да ръководство на мотора и да подобрят работата на филтриращите системи. Според природозащитните организации обаче, тези ограничения на са задоволителни и няма да дадат нужните резултати за усъвършенстване на качеството на въздуха.

Автомобилните компании също са разграничени по отношение на това, кой би трябвало да заплати разноските за рационализация. Като главен мотив те акцентират обстоятелството, че по време на производството си същите тези коли са отговаряли на стандарта за екология. И в случай че Volkswagen и Daimler са склони да покрият някои разноски за модернизиране на системите, ог BMW са изрично срещу.

От баварския тръст са безапелационни, че подобренията в изпускателната система, които да запазят разхода на гориво и да не предизвикват в допълнение натоварване на мотора, ще лишават 3 години за разработка и узаконяване. Затова, в BMW считат, че е по-добре да се купуват нови коли със съответните тласъци, както и да се залага на електромоболи. Това ще докара до понижаване на равнищата на замърсяване в огромните градове доста по-бързо, в сравнение с в случай че се модернизират старите коли.

Доставчикът на съоръжение Continental също поддържа сходна позиция. В компанията са на мнение, че създаването на система за модернизиране на всеки модел ще бъде много скъпа и ще отнеме време.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР